Prental (Doğum Öncesi) Kapsamlı Bakım
<h3>Laparoskopi Nedir?</h3>
Laparoskopi, en basit tanımıyla karın içini optik bir cihaz kullanarak gözlemlemektir. Laparoskopi, başlarda tanısal amaçlı uygulanan bir işlemken teknolojinin gelişmesiyle artık tedavi amaçlı (laparoskopik cerrahi) uygulanmaktadır.
Geleneksel cerrahi yöntemlerde iç organlara müdahale edebilmek için uzun bir kesi açmak gerekir. Lakarospik cerrahide ise 0,5-1 cm. boyutunda küçük kesiler açarak rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren problemleri gözlemleyebiliyor ve gerekli durumda müdahale edebiliyoruz. Böylece, hastalar ameliyat sonrası daha az ağrı hissediyor ve daha kısa sürede iyileşerek günlük hayatlarına dönebiliyorlar.
<h3>Laparoskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?</h3>
<ul>
<li>Kısırlık tanı ve tedavilerinde</li>
<li>Endometriozis (çikolata kisti) tedavilerinde</li>
<li>Tüp cerrahisi şeklinde tanımlanan, tüplere ait tıkanıklıkların açılması veya hasarlı tüpün çıkartılması işlemlerinde</li>
<li>Miyom tedavilerinde (rahim urları)</li>
<li>Yumurtalık kistlerinin tedavisinde</li>
<li>Dış gebelik vakalarında</li>
<li>Sterilizasyon işlemlerinde (gebelikten korunma amaçlı tüplerin bağlanması)</li>
<li>Histerektomi işlemlerinde (rahmin çıkartılması)</li>
<li>Pelvik problemler olarak tanımlanan, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar torbası sarkması, vajina sarkması, kronik ağrı tedavilerinde uygulanmaktadır.</li>
</ul>
<h4>Laparoskopi Ameliyatı Öncesi ve Sonrası</h4>
Laparoskopi ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Bu nedenle, ameliyat öncesi en az 6 saat yemek yememiş ve sıvı almamış olmalısınız. Operasyon yapılan işleme göre değişmekle birlikte 1-2 saat sürer. Ameliyattan yaklaşık 4-6 saat sonra ayağa kalkabilir ve herhangi bir problem yoksa evinize gidebilirsiniz.
Laparoskopi ameliyatları sonrası genel olarak çok yoğun ağrı görülmez. Kesi yerlerinde hafif ağrı ve operasyon esnasında kullanılan CO2 gazı nedeniyle bazen birkaç gün omuz ve sırta vuran ağrılar görülebilir. Bulantı, kusma ve ağrıların devam etmesi durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz önerilir. Ameliyattan bir hafta sonra doktorunuz sizi klinikte muayene edecektir.
<h3>Laparoskopi, Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttırır mı?</h3>
Laparoskopi, tüp bebek tedavilerinde başarı arttırıcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Hastanın iyi kalitede embriyosu bulunuyorsa transfer işlemini gerçekleştirmeden önce tüplerin durumunu incelemek gerekir. Çünkü hidrosalpenks adı verilen içi sıvı dolu tüpler doğal yolla gebeliğe engel olmakla kalmaz, tüp bebek tedavisinin de başarı oranını azaltır. Bu nedenle tüplerin içinde sıvı birikimi söz konusuysa laparoskopi yöntemiyle bu tüpler alınabilir veya rahim dokusuyla ilişkisi kesilebilir. Rahmin duvarları içerisindeki miyomlar ve yumurtalıklardaki çikolata kistleri (endometrioma) laparoskopi ile tedavi edilerek gebelik şansı arttırılabilir.
<h3>Laparoskopi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?</h3>
Laparoskopi, deneyimli ellerde uygulandığı takdirde açık ameliyatlarla benzer sonuçlar vermektedir.
Laparoskopinin en önemli avantajları:
<ul>
<li>Hastanede kalış süresi, açık ameliyatlara göre çok daha kısadır.</li>
<li>Ameliyat sonrası ağrılar hafiftir.</li>
<li>Kısa sürede günlük yaşama dönebilirsiniz (çoğu hasta 3 – 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir).</li>
<li>Küçük bir kesiden işlem yapıldığı için enfeksiyon, yara açılması ve fıtık gibi komplikasyonlar açık ameliyata göre son derece azdır.</li>
<li>Ameliyat sonrası karın içi yapışıklıklar daha azdır.</li>
</ul>