Vajinismus Nedir?
Bazı kadınlarda vajinal birleşme sırasında vajina kasları istemsiz ya da sürekli olarak kasılabilmektedir. Bu duruma vajinismus denmektedir. Bu kasılmalar cinsel birleşmeyi önleyebilmekte ya da acı verici hâle getirebilmektedir.
Bu durum şu hâller üzerine gelişebilir:
- Birleşme denemesi sırasında
- Vajinaya tampon konulduğu sırada
- Vajina etrafına dokunulduğu sırada
Vajinismus cinsel uyarımı etkilememekte ancak birleşmeyi önlemektedir.
Nazikçe yapılacak pelvik muayene genellikle herhangi bir kasılma belirtisi ortaya koymamaktadır. Bu hastalığa katkısı olan fiziksel bir anormallik yoktur.
Cinsel bozukluk erkekler ve kadınlarda görülebilmekte ve genellikle tedavi edilebilmektedir. Bu durum sizin suçunuz değildir ve utanacak bir şey de yoktur. Bu bozukluklar yine ilişkilerinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir.
Uzmanlar tam olarak kaç kadının vajinismus yaşadığını bilmemekte ancak rahatsızlık pek yaygın olarak görülmektedir.
Vajinismus Türleri Nelerdir?
Vajinismus iki türde görülmektedir.
- Primer vajinismus: vajinal birleşme hiç gerçekleşmediyse
- Sekonder vajinismus: vajinal birleşme bir kez olduysa ancak jinekolojik ameliyat, travma ya da radyasyon gibi sebeplerden ötürü tekrar birleşme olmuyorsa.
Bazı kadınlarda menopoz sonrası vajinismus görülebilir. Östrojen seviyeleri düştüğünde vajinal sıvıda ve esneklikte meydana gelen azalma cinsel birleşmeyi acı verici, stresli veya imkânsız hâle getirebilmektedir. Bu durum bazı kadınlarda vajinismusa neden olabilmektedir.
Disparoni
Disparoni ağrılı cinsel birleşme için kullanılan tıbbi terimdir. Genellikle vajinismus ile karıştırılmakta olup kistlerden, pelvik inflamatuvar hastalıktan veya vajinal atrofiden kaynaklanabilmektedir.
Vajinismus Nedenleri Nelerdir?
Vajinismusun her zaman bir nedeni olmamaktadır. Hastalık geçmişte cinsel istismar veya travma, ağrılı cinsel birliktelik ve duygusal faktörler ile ilişkilidir. Bazı vakalarda doğrudan bir sebep bulunamaz.
Teşhis konması için doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Bu bilgiler kasılmaların temelinde yatan sebepler hakkında ipuçları verebilmektedir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajina kaslarının istemsiz kasılması vajinismusun temel semptomudur ancak durumun şiddeti kadınlar arasında farklılık göstermektedir. Tüm vakalarda vajina kasılması birleşmeyi zor ya da imkânsız hâle getirmektedir. Vajinismus rahatsızlığınız varsa vajina kaslarınızın kasılmalarını kontrol edemez ya da durduramazsınız.
Vajinal birleşme ve birleşme ile ilişkili azalmış libido dâhil olmak üzere vajinismusun ek semptomları olabilmektedir. Vajinismus hastası kadınlar çoğu zaman vajinalarına bir şey girdiğinde yanma ya da batma hissi olduğunu bildirirler.
Vajinismus hastasıysanız bu durum cinsel faaliyetlerden zevk almayacağınız anlamına gelmemektedir. Bu hastalığa sahip kadınlar libidoya sahip olabilir ve orgazm yaşayabilirler. Oral seks, masaj ve mastürbasyon gibi pek çok cinsel faaliyette birleşmeye gerek yoktur.
Vajinismus Nasıl Teşhis Edilir?
Vajinismus teşhisi genellikle semptomların tanımlanması ile başlamaktadır. Doktorunuz sorunu ilk ne zaman fark ettiğinizi, ne sıklıkla bu sorunu yaşadığınızı ve nelerin bu durumu tetiklediğini soracaktır. Doktorunuz cinsel geçmişine yönelik olarak daha önce cinsel travma ya da istismar yaşayıp yaşamadığınıza dair birtakım soruları da size soracaktır. Genellikle vajinismus teşhisi ve tedavisi pelvik muayene gerektirir.
Vajinismus hastası kadınların pelvik muayenelerden gerilmesi ya da korkması çok normaldir. Doktorunuz pelvik muayene önerirse muayenenin sizin için rahat geçmesi amacıyla seçenekleri görüşebilirsiniz. Bazı kadınlar muayene sedyesinde ayaklık istememekte ve farklı fiziksel pozisyonları tercih etmektedir. Doktorunuzun neler yaptığını görmek için bir ayna kullanabilirseniz kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Doktor vajinismustan şüphelenirse muayeneyi olabildiğince nazik şekilde yapmaya çalışacaktır. Doktor penetrasyonu kolaylaştırmak için elini ya da tıbbi aleti yerleştirme noktasında sizden kendisini yönlendirmenizi isteyebilir. Muayene sürerken muayenenin her aşamasını doktorunuza sorabilirsiniz.
Muayene sırasında doktorunuz enfeksiyon ya da yara dokusu arayacaktır. Vajinismus hastalığında vajina kaslarının kasılmasını gerektiren fiziksel bir sebep yoktur. Diğer bir deyişle, vajinismus hastasıysanız doktorunuz semptomlarınıza neden aramayacaktır.
Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizden oluşmaktadır.
Cinsellik Terapisi ve Danışmanlık
Eğitime genellikle anatominiz ve cinsel uyarım ile birleşme sırasında neler olduğu konuları dâhildir. Vajinismus hastalığına dâhil olan kaslar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgiler vücudunuzdaki bölümlerin nasıl çalıştığı ve vücudunuzun nasıl tepki konularını anlamanıza yardımcı olabilir.
Danışmanlık sürecine ister tek, ister partnerinizle katılabilirsiniz. Cinsel bozukluklar konusunda uzman olan bir danışmanla görüşmek yardımcı olabilir. Gevşeme teknikleri ve hipnoz rahatlamanızı sağlayabilir ve birleşme sırasında daha rahat olmanıza yardımcı olabilir.
Vajinal Dilatörler
Doktorunuz ya da danışmanınız bir profesyonel gözetiminde vajinal dilatör kullanımını öğrenmenizi tavsiye edebilir.
Koni şeklindeki dilatörleri vajinanıza yerleştirin. Dilatörler zamanla genişleyecektir. Bu işlem vajinal kasların genişlemesine ve esnekleşmesine yardımcı olacaktır. Partneriniz bağınızı kuvvetlendirmek adına dilatörü yerleştirmenize yardımcı olabilir. Bir dilatör setiyle tedaviyi tamamladıktan sonra partnerinizle tekrar cinsel ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz.
Kegel Egzersizleri
Kegel egzersizi yapmak için vajinanızı, rektumunuzu ve mesanenizi kontrol eden pelvik taban kaslarınızı tekrarlı şekilde kasıp gevşetin.
Bu kasları idrar yaparken fark edebilirsiniz. İdrar sırasında bir anda akışı kesin. İşte bu işlem sırasında pelvik taban kaslarınızı kullanırsınız. Kasların sıkılaştığını ve hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu kaslar grup hâlinde hareket etmekte ve aynı zamanda kasılıp gevşemektedir.
Bu egzersizlerin yapılması ile kaslarınızın kasılıp gevşeyeceği zamanı kontrol edebilirsiniz. Şu adımları takip edin:
- Mesanenizi boşaltın.
- Pelvik taban kasınızı sıkın ve 10’a kadar sayın.
- Kaslarınızı gevşetip 10’a kadar tekrar sayın.
- Bu adımı 10 defa ve günde üç kere tekrar edin.
Pelvik taban kaslarınızı başarılı şekilde güçlendirmek için bu egzersizler sırasında karın ya da kalça kaslarınızı kullanmayın.
Vajinismusla Yaşam
Cinsel bozukluk ilişkiler için zorlu olabilmektedir. Proaktif olmak ve tedavi görmek bir evlilik ya da ilişkinin kurtarılması bakımından çok önemli olabilmektedir.
Utanacak bir şey olmadığını bilmek çok önemlidir. Cinsel birleşme konusundaki hisleriniz ve korkularınız hakkında eşinizle konuşursanız kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Doktorunuz ya da terapistiniz vajinismusu aşmanın yolları konusunda size seçenekler sunacaktır. Pek çok birey mutlu ve sağlıklı şekilde cinsel yaşamını sürdürmektedir.
Cinsellik terapistleri ile tedavi yararlı olabilmektedir. Kayganlaştırıcı kullanımı ya da farklı pozisyonlar denemeniz cinsel birleşimi daha rahat hâle getirebilmektedir. Siz ve partneriniz için en uygun durumu deneyerek bulun.