Hamileliğin ertelenmesi noktasında pek çok geçerli sebep vardır. Kariyerinize daha çok odaklanmak isteyebilir ve o esnada ebeveyn olmayı düşünmeyebilirsiniz. Belki de uygun bir ilişkiniz yoktur ya da duygusal olarak hazır değilsinizdir. Sebep ne olursa olsun, aile kurma noktasında en uygun zamanı sadece siz belirleyebilirsiniz.
Bununla beraber, vücudunuzun da kendi biyolojik saati işlemektedir ve bu saat genellikle hayatınıza ya da planlarınıza uymaz. Ne kadar sağlıklı olursanız olun yumurtalarınızın yaşlanıp etkisiz hâle geldikleri yaşı biyolojik saatiniz belirler. Biyolojik saatiniz ile hayat planlarınız arasındaki köprüyü kurmanın yollarından biri yumurta dondurma işlemidir.
Dondurulmuş embriyoların başarı oranları dondurulmadan yapılan transferlerle aynıdır. Bir yılda binlerce embriyo aktarımı gerçekleştirdiğimiz için tecrübemiz geniştir.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?
Bu işlem genel olarak şu bireyler için uygundur:
- Gelecekte doğurganlık şansını sürdürmek için yumurtasını korumak isteyen kadınlar
- 25 ile 37 yaş arasındaki kadınlar
- O esnada çocuk sahibi olmaya hazır olmayanlar
- Aile öyküsünde erken menopoz olan kadınlar
- Kemoterapi gibi tedavi gören kadınlar
- Diğer çocuğuna gelecekte sahip olmak isteyen kadınlar
- Kemoterapi ve radyasyon tedavileri ile ilişkili komplikasyonları aşmak isteyen kadınlar
- Yumurtalık kistleri gibi belirli sağlık sorunları olanlar
YAŞ VE DOĞURGANLIK
Doğurganlık oranı 20’li yaşların sonuna doğru düşmekte ve söz konusu düşüşle ilişkili yumurta kaybı da artan düşük oranları, kromozom anormallikleri ve kısırlık ile sonuçlanmaktadır (özellikle 35 yaş üstü kadınlar için). Yumurta dondurma işlemi hamile olmaya hazır olduğuna karar veren kadınların daha “genç” yumurtaları kullanmalarına olanak sağlar. Bu işlem kadınların ileri yaşla alakalı düşük doğurganlık ve artmış düşük yapma olasılıklarından sakınmalarına olanak tanır.
Bu nedenle, yumurtalarınızın dondurulması söz konusu olduğunda erken davranılması her zaman daha iyidir. Ne zaman kullanmak istediğiniz fark etmeksizin daha geç üretilen yumurtalar başarılı bir hamilelik için daha yüksek şans sunar.
- En uygun yumurta dondurma yaşı en yüksek yumurtalık rezervine sahip olunan 25-37 yaş arasıdır.
- Yumurtalıklarınız sizle beraber yaşlanırken kullanılabilir yumurta sayınız da düşmektedir
- Rahminiz sağlıklı kalmakta ve 50 yaşına kadar hamileliği destekleyebilmektedir.
- Yumurtalarınızın alındığı yaşınızdaki durumunuzla gelecekte başarılı bir hamilelik şansınızı korursunuz. Yumurtalarınızı 28 yaşında dondurur ve 39’da kullanmaya karar verirseniz başarı oranınız 28 yaşındaki bireylerle aynıdır.
- 37 yaşından sonra yumurta dondurma işlemi hâlen bir seçenektir ama önerilen sayıda yumurta için birden fazla IVF döngüsüne girmeniz gerekebilir.
Bir kadına gelecekte daha fazla imkân sunan pek çok diğer üreme seçeneğinde olduğu gibi yumurta dondurma işleminde de spekülasyonlar ve gerçekler söz konusudur. Üreme konusunu ve doğurganlık seçeneklerini değerlendirirken kendinizden daha çok emin olmanız için sizi bu konudaki gerçekleri öğrenmeye davet ediyoruz.
YUMURTA DONDURMA KONUSUNDAKİ GERÇEKLER
30 yaşından sonra doğurganlık durumu ile yumurta miktarı ve kalitesi azalmaya başlamaktadır. Bu faktörler 35 yaşından sonra önemli ölçüde düşüş göstermektedir. Bu nedenle, en genç yumurtalarınızın korunması çok önemlidir. Dünyaya yaklaşık dört milyon yumurta ile gelirsiniz. Ergenliğe ulaştığınızda yumurta sayınız 400.000’e düşer ve her regl döngüsünde yaklaşık 1000 yumurta kaybedersiniz. 30 yaşına geldiğinizde geriye kalan yumurta sayısı 100.000’dir. 40 yaşına geldiğinizde bu sayı sıfıra yakındır.
YUMURTA DONDURMA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Menopoz dönemine erişen kadınlarda (yaklaşık 45 yaş civarında) sağlıklı yumurta üreten foliküller hemen hemen yok denecek kadar azdır. Kalan foliküller de gelişimlerini olumsuz olarak etkileyen doğal hormon değişikliklerinden ötürü tam yetişkinliğe ulaşamazlar.
Yumurtanızı dondurduğunuzda yaşınız ne kadar küçük olursa daha sonra başarılı bir hamilelik şansınız o kadar artar. Dondurulmuş yumurtalarla birlikte IVF başarı oranı yumurtaların yerleştirildiği tarihten ziyade alındığı tarihe bağlıdır. Yumurtanızı 30 yaşındayken dondurur ve 40 yaşına erişinceye kadar kullanmazsanız yumurtayı vaktinde dondurmuşsunuz demektir. Böylelikle 30 yaşındaki başarılı hamilelik şansınıza 40 yaşında sahip olursunuz. 40 yaşından sonra yumurta dondurma işlemini genellikle önermeyiz.
Eksiksiz bir yumurta dondurma süreci yaklaşık iki hafta sürmektedir. Bu süreçte olağan planlarınıza devam edebilirsiniz. Pek çok kadın tamamen işlevsel şekilde günlük rutinlerine, işlerine, egzersizlerine ya da diğer faaliyetlerine devam edebilmektedir. Rutinlerindeki tek değişiklik almaları gereken birkaç hafif ilaç ve yapmaları gereken birkaç klinik ziyaretidir. Yumurta alım süreci genellikle 20 dakika sürmekte ve ertesi gün işe dönüş mümkün olmaktadır.
Yumurtaların dondurulabileceği zaman açısından herhangi bir kısıt yoktur. Yumurtalar gün içinde dondurulabilir ve zaman içerisinde herhangi bir kalite düşüşü olmadan saklanabilmektedir. Hastalara ilk olarak doğal yollardan hamile kalmalarını ve başarısız olmaları hâlinde dondurulmuş yumurta kullanmalarını öneriyoruz veya ikinci ya da üçüncü çocuk için yumurtaları saklamalarını tavsiye ediyoruz. Esasında yumurta dondurma işlemi harika bir “yedek plan” olarak değerlendirilmelidir.
Vitrifikasyon yumurta dondurma işlemindeki en gelişmiş yöntemdir: Dondurulmuş bir yumurtadan ilk bebek 1986’da doğdu. Amerikan Üreme Tıbbi Derneği yumurta dondurma işleminin standart IVF döngülerine kıyaslanabilir sonuçları olan başarılı bir yöntem olduğu sonucuna varmıştır. Yumurta dondurma işlemi deneysel bir faaliyet olarak GÖRÜLMEMEKTE ve doğurganlıklarını korumak isteyen kadınlar tarafından güvenilir bir yöntem olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Vitrifikasyon ya da ani dondurma işlemi kriyoprezervasyondan daha yenidir ve daha etkilidir. Çözülme sürecinin ardından yeni bir IVF döngüsü ile aynı şansa sahip olunur.
İki haftalık yumurta dondurma sürecinin ardından düzenli regl sürecinize devam edebilirsiniz. Gelişiminizin izlenmesi ve yumurta alımı için en iyi zamanın belirlenmesi amacıyla 3 ila 5 kere merkezimize gelmeniz gerekecektir.
Yumurta geri kazanım sürecinde bireyler minimum düzeyde rahatsızlık duyarlar. Tüm süreç yaklaşık 20 dakika sürmekte ve hafif anestezi altında yürütülmektedir. Ertesi gün işe dönebilirsiniz.
YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ KANSER TEDAVİSİ GÖREN KADINLAR İÇİN YARARLI MIDIR?
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi nedeniyle yumurtalıkları zarar görebilen kanserli kadınlar dondurma işlemi için çok uygun adaylardır. Program adından da anlaşıldığı şekilde işlemektedir. Bir sonraki regl süreciniz başladığında önemli bir ücret indirimi ile iki haftalık yumurta dondurma sürecinizi başlatabiliriz.
YUMURTALARIN DONDURULMASI AÇISINDAN “EN İYİ” YAŞ NEDİR?
Aile planlama sürecinde şunu aklınızdan çıkarmayın: dondurma işleminde yaşınız ne kadar küçük olursa sağlıklı bir çocuk için şansınız o kadar artar. Diğer bir deyişle, bebeğinizin sağlığı dondurulan yumurtanın yaşını yansıtır. Bu nedenle, bu işlemi 25 ila 37 yaşları arasındaki kadınlara öneriyoruz.
37 yaşının ardından yumurta dondurma işlemi hâlen mümkündür ancak süreç daha çok zaman alabilmektedir. Yumurtalarınızın kalitesi ve miktarı 35 yaşından sonra hızla düştüğü için yetişkin ve sağlıklı yumurtaların alınması için birden fazla kere işlem yapılması gerekmektedir.
DONDURULMUŞ YUMURTALARLA BAŞARILI ŞEKİLDE HAMİLE KALABİLİR MİYİM?
Dondurulmuş yumurtalarla hamile kalma şansınız dondurulmamış yumurtalar ve IVF ile olan şansınız ile aynıdır. Yaş potansiyel doğurganlık şansı açısından her zaman önemli bir faktördür ancak yumurtalarınızı 25 yaşında dondurup 35 yaşında kullanmaya karar verirseniz başarılı hamilelik şansınız 25 yaşındaki şansınız ile aynı olacaktır. Bununla birlikte, yumurtalarınızın alındığı koşulların optimum olması şarttır.
KAÇ YUMURTA DONDURMAM GEREKİYOR?
Birden fazla çocuk ve gelecekte birden fazla hamilelik için 20 yetişkin yumurta dondurulmasını tavsiye ediyoruz. Alınan her yumurta hamilelikle sonuçlanmayabileceğinden kayda değer miktarda yumurta dondurulması önemlidir.
TÜM YUMURTALARIM BİRDEN Mİ KULLANILACAK?
Dondurulmuş yumurtaların kullanılması ya da çözdürülmesi işlemine yumurta çözdürme döngüsü denmektedir. En sağlıklı ve kuvvetli embriyonun gelişimi için tek seferde gruplar hâlinde altı ila sekiz yumurta çözdürürüz. Her grupta birden fazla defa hamile kalma girişiminde bulunabilirsiniz. Bu durum her grupta başarılı şekilde döllenen yumurtanın sayısına bağlıdır.