Gebeliğin 20. haftadan önce aniden sonlanmasıdır. Tekrarlayan düşük, peş peşe birden fazla düşük yaşanması durumunu ifade etmektedir.
Düşük Nedir?
Düşüğün Belirtileri Nelerdir?
Düşüğün en belirgin belirtileri; sırtta ve karında ağrı, ateş, şiddetli kramplar, vajinal kanama ve gri dokulu kan pıhtılarıdır.
Düşük Neden Olur? Düşüğün Sebepleri Nelerdir?
Genetik Anormallikler
Erken dönem düşüklerin en yaygın sebebi olan genetik anormalliklerin düşüklerdeki oranı %50-60 arasındadır.
İleri Yaş
İleri yaşlardaki kadınların gebeliğini etkileyen fizyolojik sorunlarla daha sık karşılaştıkları ve kromozom bozukluğa sahip yumurtalara sahip oldukları belirlenmiştir. Bu durum erken dönem düşüklerin en çok bilinen sebebi olarak görülmektedir.
Anatomik Anormallikler
En bilinen anatomik anormallik kusurlu rahim ya da rahimde duvar olması durumudur. Rahim içerisindeki myon yada polipler de düşükle ilişkilidir.
Endokrin Sorunları
Tiroit hastalıkları ve hipofiz bezi problemleri hormonal dengesizliklere sebebiyet vermesi nedeni ile düşükte önemli bir faktör oluşturmaktadır.
Düşük tedavisi, doğurganlık testlerinin sonuçlarına bağlı olarak planlanır. Test sırasında hormanal bir problem var ise ilaç tedavisi, rahimde yapısal bir sorun var ise cerrahi tedavi ile çözüme kavuşturulur. Hormon, gen, yada rahim yapısı ile ilgili bir sorun yok ise regl döngünüz normale döndükten sonra tekrar gebe kalmaya çalışmanız tavsiye edilecektir
Düşük Nasıl Anlaşılır?
- PGS ve IVF
- KAN TESTİ
- ULTRASON
Düşükten Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalıyım?
Düşük Ne Sıklıkla Görülür?
Düşük ile karşılaşmış olmanız bir kez daha gebe kalamayacağınız ya da çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez. Burada yapılması gereken bir hekimden destek alarak sorunu bulmak ve çözümüne odaklanmaktır.
Araştırmalara göre gebeliklerin %25-50 arasındaki oranı düşük ile sonlanmaktadır. Ancak kadınların birçoğu bunu regl olduklarını düşündükleri ve gebeliğin erken döneminde gerçekleştiği için anlamamaktadır. Bu gibi durumlarda düşük sadece yapılacak kan tahlili ile ortaya çıkabilir.