Vajinismus, vajinadaki kasların istemsiz kasılmaları nedeni ile meydana gelen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Bu bozuklukta kadının cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen kendi iradesi dışında kendini kasar ve penisin vajinadan içeri girmesini engel olur. Bu durumun vajinanın dar ya da küçük olması ile bir ilişkisi yoktur. Bu kasılmalar sadece vajinada olabileceği gibi tüm vücutta da olabilir.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus Türleri Nelerdir?
Vajinismus, kadının cinsel hayatının dönemine göre primer vajinismus ve sekonder vajinismus olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır.
Primer Vajinismus
İlk cinsel ilişkiye girecek kadının vajina etrafında bulunan kasların istemsiz olarak kasılarak cinsel ilişkiyi engeller. Bu durumdaki kadınlar vajinal muayene, vajinaya koyulan ilaçlar gibi durumlara karşıda aynı reaksiyonu vermektedirler. Bu tür vakalarda ilk gece korkusu nedeni ile vajinusmus yaşandığı için vajinal cinsel ilişki hiçbir şekilde gerçekleşemez.
Sekonder Vajinismus
Ağrılı bir jinekolojik muayene, düşük, kürtaj veya zor bir doğum yapmak, cinsel istismar gibi travmalar yaşaması sonucu cinsel hayatı normal seyreden bir kadında meydana gelen vajinusmus türüdür ve edinilmiş vajinusmus olarak da ifade edilir. Hastalığının temelinde korku yatmaktadır.
Menopoz sonrasında bazı kadınlarda vajinusmus medyada gelebilir. Bunun nedeni yaşın ilerlemesine bağlı olarak östrojen seviyelerindeki düşüşün sebep olduğu vajen içi nemliliği azalması ve elastikliğin kaybolmasıdır. Hastalar bu durumda cinsel ilişki sırasında yoğun ağrı hissederler ve bu ağrı zaman içerisinde vajinusmusa dönüşebilir.
Disparoni
Disparoni ağrılı cinsel birleşme için kullanılan tıbbi terimdir. Genellikle vajinismus ile karıştırılmakta olup kistlerden, pelvik inflamatuvar hastalıktan veya vajinal atrofiden kaynaklanabilmektedir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajina bölgesindeki kasların istemsiz şekilde kasılması vajinusmus belirtisidir. Ancak hastalığın durumuna bağlı olarak bu kasılmalar vajinal cinsel ilişkiyi tamamen engelleyebileceği gibi zorlu ve ağrılı bir penetrasyonda olabilir. Kasılmalar dışında cinsel ilişkiden korku ve azalmış cinsel dürtü gibi belirtiler gözlemlenir.
Vajinismus belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- Cinsel birleşmenin zor ya da imkansız olması
- Jinekolojik muayene sırasında ağrı
- Cinsel birleşme demesinde kas spazmı
- Ağrılı cinsel ilişki (Disparoni)
- Tampon kullanımı sırasında ağrı
Vajinismus Nedenleri Nelerdir? Vajinusmus Neden Olur?
Psikolojik ve yapısal olarak ikiye ayrılır.
Psikolojik Nedenler
Vajinusmusun %90’a varan kısmı psikolojik sebepler nedeni ile ortaya çıkar. Toplumda yerleşik ve yanlış olarak bilinen cinsel konulardaki yanlış bilgilerin sonucunda kadınların bilinç altında ilk gece korkusu, acıdan kaçınma, namus kavramı gibi kavramlar yerleşir ve cinsel ilişkiden kaçmasını tetikler.
Bunun yanında hastanın geçmişinde cinsel istismar, taciz ya da tecavüze uğraması, doğum anına ya da doğum videosunu izleyerek korkma, partneri tarafından cinsel ilişkiye zorlanma gibi travmalar da hastalığın ortaya çıkmasının nedeni olabilmektedir.
Kadının kendisini yetersiz, başarısız ve umutsuz hissetmesi, aşırı stres, kaygılı ve panik yapıya sahip olması da vajinismus hastalığının nedenleri arasında değerlendirilebilir. Vücudunu beğenmeyen kadınlarda ve vücut algısında sorun teşkil eden psikolojik rahatsızlıklar da cinsel ilişkiyi güçleştiren nedenlerdendir.
Yapısal Nedenler
- Vajinanın kısa olması veya vajen içinde perde olması
- Kızlık zarının normalden kalın ve sert olması, daha yüksek kenarlara sahip olması gibi kızlık zarındaki yapısal bozukluklar
- Vajinal enfeksiyonlar
- Bartholin kisti ve apsesi
- Pelvik inflamatuar hastalıklar
- Vulvar vestibulitis hastalığı
Vajinismus Nasıl Teşhis Edilir?
Vajinismus teşhisi genellikle semptomların tanımlanması ile anlaşılmaktadır. Hekim tarafından hastaya durumu ilk ne zaman fark ettiğini, ne sıklıkla bu sorunu yaşadığınızı ve nelerin bu durumu tetiklediğini sorar ve durum ile ilgili bilgiler almaya çalışır.
Yapısal durumların kontrolü pelvik muayene ile sağlanabilmektedir. Bu durumda hastanın muayeneden çekinmesi normaldir. Vajinismus hastası kadınların pelvik muayenelerden gerilmesi ya da korkması çok normaldir.
Muayene sırasında enfeksiyon ya da yara dokusu aranır. Acı veya ağrı hissinin sebebinin bu enfeksiyon ya da yara dokusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı kontrol edilir.
Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizden oluşmaktadır. Tedavi aşağıdaki seçeneklerden bir yada bir kaçının birlikte uygulanması ile sonlanabilir.
- Cinsellik Terapisi ve Danışmanlık
- Vajinal Dilatörler
- Kegel Egzersizleri